Kiss Károly vagyok, 26 éve tanítok egy általános iskolában, Körösladányban. Ez a kis város Békés megye északi részén található, mintegy 300 km-re Nagyatádtól.

2007 és 2010 között kerékpárral teljesítettem az Országos Kék Kört. Ezt azonban elsősorban gyalogtúrázók számára írták ki, így tavaly egy újabb projektbe kezdtem, elhatároztam, hogy teljesítem az Országos Kerékpáros Körtúrát. Ez a – több mint 4100 km hosszan elhúzódó – túraútvonal 6 szakaszból áll, érinti a 19 megyeszékhelyet, 7 különleges földrajzi pontot, a 3 sztúpát és a 4 „földvár” végződésű településünket.

A felkeresendő helyeken bármilyen, a település nevét tartalmazó pecséttel kell igazolni az áthaladást. A tavalyi IV. szakaszt követően, az idén az V. szakasz teljesítését tűztem ki célul, a hivatalosan 830 km-es távot 10 nap alatt, július 29. és augusztus 7. között terveztem megtenni. A terv sikerült, ám a 830 km-ből 920 km lett. A túra anyagi költsége nem kevés, ezért az önkormányzatoktól, és tanárként iskoláktól kértem segítséget, annak érdekében, hogy a napi résztávok végén elfogadható körülmények között tudjak regenerálódni. Sok igényem nem volt, fedett, zárt hely és tisztálkodási lehetőség.

Július 29-én délben leszálltam a vonatról Balatonföldváron, és az első éjszakámat már Taszáron töltöttem. Nagyatádra augusztus 2-án érkeztem. Elszállásolásomhoz nagy segítséget kaptam Döméné Lajos Katalintól, a Nagyatádi Szakképző Iskola intézményvezető asszonyától, amellyel hozzájárult túrám sikeréhez. Ezúton szeretnék köszönetet mondani.

Emlékül, szerettem volna elküldeni az ott készített közös képeket, ám sajnos azok, a memóriakártya kimozdulása miatt nem sikerültek. ...

Utólag elmondhatom, hogy a vártnál könnyebben sikerült a célt teljesítenem, minden a terveim szerint alakult, még a defekt is elkerült a 10 nap során, egy apró – akkor nem igazán tűnt annak – kellemetlenséget leszámítva. Háromnapi tikkasztó kánikula után, elérve az ország legdélibb települését, Kásádot, úgy gondoltam megkísérelhetek egy rövidebb utat a szomszédos Oldra, földúton. Mint a képekről is látható, ez a 4 km, nem volt egyszerű, ez jelentette a legnagyobb nehézséget számomra.

A túrám során készített többi kép megtekinthető a Facebookon, illetve kicsit letisztázva, nagyobb méretben a Facebookon kívül is.

Idei útvonalam itt látható, a körtúra eddig megtett szakaszai pedig itt.

Remélem, jövőre folytathatom a VI. szakasszal.

Köszönöm még egyszer segítő közreműködésüket, tisztelettel:

Kiss Károly

Körösladány, 2016. augusztus 14.

A Nagyatádi Szakképző Iskola tornaterme

"A nagyatádi szállóm, szabadon választható ágybetéttel,
melegvízzel 
... több mint tökéletes...
(ez a Mesterek Titkos Társasága révén adódott, köszönöm)"