Az Európai Diáksport Napján 2017. szeptember 29.-én pénteken 8:00-14:00-ig biztosítottuk az intézmény tanulóinak sportolási lehetőséget. 10 próbát hirdettünk meg erre a napra, amely során az osztályok pontgyűjtésbe kezdtek.

7:45-től gyülekeztek az iskola tanulói és tanárai a spotcsarnok előtt osztályonként. Az idei tanévben a városunk sportcsarnokában rendeztük meg a sportnapot, ami emelte a rendezvény színvonalát.

A közös 10 perces zenés aerobikot, bemelegítést tartottunk az ünnepélyes megnyitót követően. Az első programelem a motivációs kötélhúzás 8:30-kor került megrendezésre tanárok és a diákok között.

A versenyt a tanárok nyerték 3:2-re. A küzdelem 5 meneten keresztül zajlott. A diákok örömmel fogadták ezt a programelemet és nagyon élvezték. Polgármester Úr a sportnap fő támogatója megtisztelte a rendezvényt személyes jelenlétével.

 

Ezt követően 8:45-10:00 között sor –és váltóversenyt (6. próba) rendeztünk az iskola tanulói számára. 13 csapat adta le jelentkezését előzetesen a sor- és váltóversenyre, amelyben 1 csapatot 6 fő alkotott, így 78 tanuló vett részt a versengésben. 6 feladatot állítottunk össze erre a versenyszámra. A tanulók nagyon komolyan vették a feladatokat.

0:15-kor rajtolt a 2017 méteres hosszútávfutás (7. próba) A futást ugyanúgy, mint a tavalyi tanévben, 4 kategóriában hirdettük meg.
174 fő futotta le a távot ez az iskola tanulóinak 56 %-a a tavalyi tanévhez képest kicsit csökkenő tendencia ,ami véleményem szerint nem probléma , hiszen a tanulók több mint fele sportolt. Az idei tanévben is 4 futamban zajlott le az Európai Diáksport Napi futótáv a 2017 méter teljesítése.
Az első futamban a 9- 10. évfolyamos lányok futottak, a második futamban a 9-10.évfolyamos fiúk álltak rajthoz, majd a harmadik futamban a 11-14. évfolyamos lányok a negyedikben a 11-14. évfolyamos fiúk vágtak neki a távnak. A tanárok mindegyik futamban képviseltették magukat. A tanulóknak a futás után regisztrálniuk kellett a regisztrációs irodánál, hogy teljesítették a futást. A pályán 5 ellenőrző pontot állítottunk fel és az 5. pontnál kaptak pecsétet, amit a regisztrációs irodában kellett bemutatni.

Arra gondoltunk, hogy a felmentett tanulóknak is adunk feladatot ezen a napon így közel 10 tanulónak biztosítottunk szervezési, adminisztrációs feladatokat.
A 2017 méteres körön 5 fordító pontot állítottunk fel, ahol tanárok és diákok irányították a futókat. A célba érkezésnél helyi támogatóknak köszönhetően a tanulóink frissítő állomáson kaptak egészséges ivóvizet. Az utólagos statisztikai elemzések alapján 174 fő teljesítette a távot, ami az iskola tanulóinak közel 56%-a.

A futás után röplabdakupa zajlott a tornateremben. Hat csapat nevezett a kupára ez 36 főt jelent a cserejátékosokkal együtt. Két csoportra osztottuk a csapatokat. A csoportmérkőzések után az első kettő jutott tovább a csoportból. Majd játszottak az arany –és bronzéremért. 15 pontig játszottak a csapatok.
A tanulóink nagyon élvezték ezt a programelemet is.

A következő program a teremlabdarúgó kupa volt a sportcsarnokban. A kupára 11 csapat adta le a jelentkezését. Ez 66 fő tanuló a cserékkel együtt vett részt a focikupán. A tavalyi tanévhez képest sokkal több csapat nevezett és a tanárok is részt vettek a játékban.

Terveztünk egyéb próbákat:

8. próba – tekézés – osztályonként 3 fő – 39 fő
9. próba – Petanque – 56 fő teljesítette
10. próba – kerékpáros ügyességi – 35 fő

A 2017 méteres futás, a sor – és váltóverseny 6 feladata, a tekézés, petanque, kerékpározás alkotta a 10 próbát, amely során lehetett pontokat gyűjteni az osztályoknak. Osztályok között pontszerzés zajlott a próbák teljesítésénél.
A futást követően lehetett teljesíteni a próbákat. A kerékpáros feladatnál akadálypályát állítottunk fel azt kellett teljesíteni. A sportnapon kiosztottunk totót, amely a 2017-es év sporteseményeit tartalmazta. Ez is beleszámított a pontgyűjtésbe.
Fontosnak tartottuk az idei tanévben is a tanulók értékelését és díjazását, ezért támogatókat kerestünk a városban az érmek, kupák, oklevelek beszerzéséhez.

További képek a galériában találhatók:

- 2017-09-29 Európai Diáksportnap 1
- 2017-09-29 Európai Diáksportnap 2
2017-10-12 Európai Diáksportnap Eredményhirdetés

Szabó Éva
testnevelő tanár