Szakgimnázium - Vendéglátásszervező

Képzési idő: 4+1 év, érettségit és szakmát adó képzés (nappali munkarend szerint)

Érettségivel együtt OKJ-s pincér szakma szerezhető és + 1 éves képzéssel OKJ-s vendéglátásszervező szakma szerezhető (régi technikum).

 

A képzés célja:

Feladata egyrészt az általános műveltség kiterjesztése és elmélyítése, a magasabb műveltség megszerzése és megalapozása, az ágazati érettségi vizsgára és a munkába állásra, illetve a felsőfokú tanulmányok megkezdésére való felkészítés. Továbbá olyan szakember képzése, aki képes a vendéglátó vállalkozások üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatok ellátására.

A vendéglátásszervező a vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot.  Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

A képzés során a tanulók megismerkedhetnek:

- vállalkozás alapításával, működtetésével
- vendéglátó üzletekre vonatkozó jogszabályi előírásokkal
- a vendéglátó üzlet napi munkájának szervezésével
- gazdasági számításokkal, elemzésekkel
- étlap, itallap tervezésével, étrendjavaslat összeállításával, menükártya tervezéssel
- ételkészítési műveletekkel és az ételek adagolásának, tálalásának és díszítésének szabályaival
- díszterítés szabályaival, ételek, italok felszolgálásának szabályaival.