Szakács

 

 

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

-       étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani

-       az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni

-       felmérni a meglévő készletek mennyiségét

-       rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni

-       előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket

-       nyersanyagokat előkészíteni

-       különféle ételeket készíteni

-       az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni

-       különleges ételkészítési technikákat alkalmazni

-       a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani

-       nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni

-       technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni